کاربردهای کبالت به ۲ دسته ی عمده از جمله متالورژیکی و غیرمتالورژیکی دسته بندی می شوند.
آلیاژهای پایه کبالت مقاوم به سایش، مقاوم به حرارت و مقاوم به خوردگی
استفاده از کبالت در سوپرآلیاژهای پایه نیکل (عمدهترین کاربرد کبالت)،
سوپرآلیاژهای پایه آهنی،
کاربیدهای سمانته شده،
مواد مغناطیسی،
آلیاژهای انبساط پایین،
فولادها و به میزان کمتر در آلیاژهای غیرآهنی و پوششهای کبالت
بکارگیری ترکیبات کبالت در مواد شیمیایی (مانند رنگدانهها، کاتالیزورها، خشک کنندهها و مواد چسبنده) کاربردهای الکتریکی (مانند وسایل ضبط مغناطیسی کبالت دار و باتریها)
همچنین ببینید: سولفات آهن
کبالت، سختی گرم فولادهای ابزاری پرسرعت را بالا برده و در نتیجه، بازدهی برشکاری این ابزارها را هنگام عملیات، زمانی که دما بالا می رود، افزایش می دهد. کبالت به هر دو نوع فولادهای پرسرعت مولیبدندار و تنگستندار بین ۵ تا ۱۲درصد افزوده میشود.این عنصر در برخی فولادهای ابزاری کار گرم و سرد شده نیز مورد استفاده قرار میگیرد. به طور نمونه، H۱۹، که یک فولاد ابزاری کار سرده شده است، بین ۴ تا ۴/۵۰ درصد کبالت و فولاد پرکروم کار سرده شده D ۵ بین ۲/۵۰ تا ۳/۵۰درصد کبالت دارد.
باتریهای قابل شارژ کبالت دار ازجمله کاربردهای کبالت هستند که به سرعت توسعه یافتند. این باتریها در ابزارهای برقی، اسباببازیها، وسایل نقلیه الکتریکی، کامپیوترها، گوشیهای موبایل، دوربینهای عکاسی و فیلمبرداری و سایر دستگاههای برقی مشابه مورد استفاده قرار میگیرند. در باتریهای نیکل- کادمیم و نیکل- هیدرید فلز، اکسید یا هیدروکسید کبالت پودری ریز به منظور بهبود عملکرد باتری اضافه میشود. همچنین در باتریهای لیتیم- یونی، LiCoO۲ ۵درصد وزن کاتد را به خود اختصاص میدهد. سایر کاربردهای الکترونیکی کبالت عبارتند از نیمههادیها، مدارهای منسجم، کلکتورهای خورشیدی، حسگرهای گاز، ترانسفورماتورهای پیزوالکتریک، وریستورهای اکسید روی و مقاومتهای گرمایی با ضریب حرارتی منفی.